top of page

COPENHAGEN OPEN der arrangeres af Sportsdanserforeningen KAF har igennem årene udviklet sig til en klassiker i den danske danseverden. I år er det 40 år siden KAF’s mesterskab - der var det oprindelige navn på turneringen – begyndte og det har givet plads til en lille artikel om begyndelsen på det vi i dag kender som Copenhagen Open.

Det hele begyndte i 1968 da DAD - det hed KAF på daværende tidspunkt - fik overladt én af de ranglisteturneringer der hørte til det turneringssystem man havde fået op at stå.

Turneringen der blev afholdt i Borgernes hus på Nørrevold blev en stor succes. Det første mesterskab blev vundet af Jan og Jette Gelineck.

I 1977 var det Odd Fellow palæet der blev den nye ramme om turneringen og med Hans Henrik og Anne Magrethe Laxholm - der for øvrigt i dag fungerer som holdtrænerer på KAF’s onsdags hold i standarddanse - som vindere af standardturneringen var man godt i gang.

I 1981 åbnede man op for dansere fra hele landet, man kaldte nu turneringen for De åbne Københavnske Mesterskaber og i 1982 Københavns mesterskaberne – Open to the world. I kølvandet af Hans Henrik og Anne Magrethe Laxholms stigende succes besluttede KAF’s ledelse nemlig at bakke op om parret i international sammenhæng og turneringen blev derfor åbnet op for udenlandske par.

Senere blev navnet Skandinavisk Cup og turneringen fik samtidig en uofficiel status som et åbent nordisk mesterskab. I forbindelse med Skandinavisk Cup afholdtes en unionsmatch mellem Jylland, Sjælland og København for dansere i alderen 15-21 år. Unionsmatchen blev sikkert vundet af de stærke jyder med blandt andet Danmarks Sportsdanserforbunds netop nyansatte sportschef Glenn Weiss på holdet.

Desværre fik KAF undervejs en økonomisk lussing trods stor sportslig succes fordi forbundet DOF et år – på trods af løfter – havde ladet arrangere en turnering samme dag. DS havde lovet at støtte KAF såfremt man kom i knibe men det ”glemte” man fordi DOF’s provokation fik større følger hvor sagen endte i et prokura-kompromis i Dansk Idræts Forbund.

KAF valgte at holde et par års pause for herefter at starte igen under navnet vi kender i dag COPENHAGEN OPEN, og fra at være en lidt overset turnering havde den i 1988 udviklet sig til et stort arrangement med over 500 par over to dage. Der blev danset fantastisk dans, og de mange udenlandske dansere og tilskuere takkede for skøn gæstfrihed ved at holde atmosfæren på kogepunktet fra første til sidste trin. Her var dansere og tilskuere fra Holland, Norge, Sverige, Polen, Øst- og Vesttyskland, Jugoslavien, Østrig, Sovjetunionen og selvfølgelig fra alle egne af Danmark. COPENHAGEN OPEN var i sandhed blevet en international turnering. 9 nationer dansede om at vinde COPENHAGEN OPEN i standard og latin, og alle var kommet for både at give, men også at få, en pragtfuld oplevelse.

Ved at åbne COPENHAGEN OPEN for de mange østlande, var KAF reelt med til at udvikle turneringsdansen på et bredere plan, og få noteret disse østeuropæiske lande på dansens verdenskort. KAF burde have fået en Carl Allan statuette for sin indsats for de svage dansenationer. Og i dag kan vi se resultatet af dette på internationalt plan, hvor disse lande bestemt gør sig bemærket internationalt.

I 1996 nåede turneringen nye højder med 1069 par fra 24 forskellige nationer og 3 dages dans. Udover de sædvanen tro gængse standard og latin turneringer var der udvidet med bykamp mellem Riga, Moskva, Stockholm, Prag, Warszawa og København, der i øvrigt vandt turneringen. Bykampen var et forsøg på at bevare den sociale side af dansesporten, der var ved at blive forsømt.

Den seneste markante ændring til turneringen var i 2015 da COPENHAGEN OPEN blev flyttet fra Valby Hallen til Tivoli Hotel og Congress Center hvor vi i disse dage for 4. år i træk trækker dansere til fra ca. 40 lande. I forbindelse med flytningen til denne skønne sal fik KAF sammen med Danmarks Sportsdanserforbund muligheden for at afholde, først de Europæiske mesterskaber i Standard for professionelle, hvor de danske verdensmestre og Hans Henrik og Anne Magrethe Laxholms protegeer kunne føje en flot sølvmedalje til deres samling af 11 internationale mesterskabs medaljer. I 2016 og 2017 havde COPENHAGEN OPEN og KAF æren af at være værter for de Europæiske Mesterskaber i 10 dans, og KAF kunne ”selv” - ved 10 danser parret Nikolaj Lund og Marta Kocik - bryste sig af først en 4. plads og siden hen en virkelig flot 2. plads i disse mesterskaber over 10 danse.

Jubilæumsturneringen i år byder på dansepar fra hele verdenen, med dansere fra så eksotiske lande som Sydafrika, Australien, Japan og Kina. Og igen i år bydes der lørdag inden for til et internationalt mesterskab nemlig Europa Mesterskaberne i Standard danse.

Af: Davith Hegaard 15. februar 2018

Denne artikkel er blevet til med inspiration fra tidligere artikler om Copenhagen Open af blandt andet Bjarne W. Hansen og Kåre Mortensen.